Азық-түлік қауіпсіздігі қашанда маңызды

Азық-түлік қауіпсіздігі қашанда маңызды

7 маусым – Дүниежүзілік азық-түлік қауіпсіздігі күні. Бұл күні әркім азық-түлік қауіпсіздігі, тағамдық аурулардың ықтимал қауіп факторлары туралы көбірек біле алады. Қауіпсіз және дұрыс тамақтануды таңдау, басқаларға азық-түлік қауіпсіздігін қалай қамтамасыз ету керектігі туралы білімдерін кеңейтіп және бөлісуге көмектесу сондықтан зор маңызға ие.

Жыл сайын әлемдегі әрбір оныншы адам қауіпті тағамдарды жеу салдарынан ауырады. Ең алдымен, халықтың осал топтарына тамақтан болатын аурулар үлкен қауіп төндіреді: олар – егде жастағы адамдар, бес жасқа дейінгі балалар, жүкті әйелдер, иммундық жүйесі әлсіреген адамдар. Тамақтан уланудың және тамақпен берілетін жұқпалы аурулардың себептері тамақ дайындау технологиясының бұзылуы, оларды дұрыс сақтамау, қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары қызметкерлерінің жеке гигиена ережелерін бұзуы болып саналады.

Ең қауіпті тамақ өнімдері – қаймақ немесе майонез қосылған көп компонентті салаттар, кремі бар кондитерлік өнімдер, шаурма, туралған ет өнімдері (пирожныйлар, орамдар, пасталар), желе және т.б. Егер дүкеннен дайын тағамды сатып алсаңыз, өндіріс уақытына және оны сату мерзіміне назар аударыңыз. Жартылай фабрикаттар, ет өнімдері міндетті түрде қайта термиялық өңдеуден өтеді. Торттар, кремі бар бәліштер тоңазытқышта сақталуы керек және бұл тез бұзылатын өнімдер екенін ұмытпаңыз. Үйде тамақ дайындау кезінде бірқатар ережелерді сақтау қажет: тамақ пісірер алдында және шикі өніммен байланыста болғаннан кейін қолыңызды мұқият жуыңыз, “шикі” және “дайын” тағам үшін жеке кесу тақталары мен пышақтарды қолданыңыз, көкөністер мен жемістерді мұқият жуыңыз (қайнаған сумен өңдеу арқылы), туралған етті алдын ала пісірмеңіз (бір күн бұрын), тоңазытқышта дайын тағамдар мен шикі ет және балықты бір сөреге қоймауға тырысыңыз. Азық-түлік ауруларының көпшілігінен азық-түлікті дұрыс жуу арқылы сақтануға болатынын есте ұстаған жөн.

Қостанай облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарына да мұқият қарау қажет екенін еске салады. Дайын тағамдарға қашықтан тапсырыс бермес бұрын, тамақтану кәсіпорнына бару, тағамдар мен қызметтерді бағалау, интернет-тапсырыстар үшін әкімшіден байланыс алу пайдалы. Егер сіз өзіңізді нашар сезінсеңіз, әсіресе нәжістің бұзылуы, жүректің айнуы, іштің ауыруы болса, отбасы мен қонақтарға тамақ дайындамаңыз. Ауру болған жағдайда өз бетіңізбен ем қабылдамаңыз, бірден мамандандырылған медициналық ұйымға медициналық көмекке жүгініңіз.

Халыққа тамақ өнімдерін таңдау және сатып алу кезінде мұқият болуды, оларды тек белгіленген сауда орындарынан сатып алуды, өнімнің таңбалануына, жарамдылық мерзіміне, сақтау шарттарына назар аударуға кеңес береміз. Қажет болған жағдайда өнімге тиесілі құжаттарды сұрау да артық болмайды. Осылайша сіз өзіңіздің және туыстарыңыздың денсаулығын сақтайсыз, Дүниежүзілік азық-түлік қауіпсіздігі күнінің ұраны “Азық-түлік қауіпсіздігі – әркім үшін маңызды” деп айтылатыны бекер емес!

Жаңалықтармен бөлісу